Linke më të përdorura

Parandalimi i shtatzenise

  • Parent Category: ROOT
  • Written by Geraldina
  • Published in Këshilla

6 GJERA QE DUHET TE DINI PER TE PARANDALUAR SHTATZENITE E PAPLANIFIKUARA PAS MARREDHENIEVE TE PAMBROJTURA (KOKRRAT E URGJENCES)

Cfare jane Kokrrat e Urgjences?

Kokrrat e Urgjences jane e vetmja metode e Planifikimit Familjar qe ju mbron nga nje shtatzeni e paplanifikuar

PAS nje marredhenieje te pambrojtur seksuale. Ato duhet te merren brenda 5 ditesh PAS marredhenies se pambrojtur seksuale. Sa me shpejt te merren pas marredhenies se pambrojtur seksuale, aq me te efektshme jane ne parandalimin e shtatzenive te paplanifikuara.

 

Kur duhet te perdoren Kokrrat e Urgjences?

Kokrrat e Urgjences perdoren pas cdo marredhenieje te pambrojtur seksuale;

Pas deshtimit te nje metode tjeter mbrojtese te Planifikimit Familjar (p.sh. carja e prezervativit gjate marredhenies apo mosterheqja e penisit ne kohen e duhur para derdhjes se spermes);

Nese gruaja ka harruar te marre 3 apo me shume kokrra nga paketa mujore e kokrrave per parandalimin e shtazenive te paplanifikuara, apo ka filluar paketen e re te kokrrave 3 dite me vonese.

Kush mund t'i perdore Kokrrat e Urgjences?

Kokrrat e Urgjences jane te pershtatshme dhe te sigurta te perdoren nga te gjitha femrat seksualisht aktive.

Ato mund te perdoren ne cfaredo lloj kushtesh shendetesore qe mund te jete gruaja, pavaresisht problemeve te tjera shendetesore qe ajo mund te kete.

Kokrrat e Urgjences mund te perdoren sa here qe ju mendoni se mund te mbeteni shtatzene, par ato nuk perdoren si nje mbrojtje e vazhdueshme (cdo dite).

Kokrrat e Urgjences nuk jane te efektshme, nese gruaja eshte tashme shtatzene. Njekohesisht, ato nuk demtojne shtatzenine tashme te filluar.

Si veprojne Kokrrat e Urgjences?

Kokrrat e Urgjences veprojne duke shtyre kohen e pjekjes se vezeve te femra dhe duke krijuar kushte jo te pershtatshme ne miter per fillimin e nje shtatzenie.

Kokrrat e Urgjences nuk ju mbrojne nga shtatzenite prej marredhenieve seksuale qe kryeni pas marrjes se tyre, edhe nese kryeni marredhenie seksuale ne te njejten dite.

Ku gjenden Kokrrat e Urgjences?

Kokrrat e Urgjences, tetilla si Postinor-2, Norlevo dhe Preventol mund te gjenden ne farmaci. Pyesni mjekun, mamine apo farmacistin, per menyren e perdorimit te tyre.

Keni nevoje per Kokrra te Urgjences apo metoda te vazhdueshme te Planifikimit Familjar?

Nese keni nevoje per mbrojtje te vazhdueshme (cdo dite), atehere ju mund te zgjidhni nje metode tjeter Planifikimi Familjar.

Pyesni dhe diskutoni me mjekun apo mamine rreth metodave te Planifikimit Familjar, qe ju japin nje mbrojtje te vazhdueshme dhe tee efektshme nga shtatzenite e paplanifikuara.

Mbani mend!

Kokrrat e Urgjences jane te efektshme deri ne 5 dite (120 ore) PAS marredhenies seksuale te pambrojtur.

Sa me shpejt te merren pas marredhenies seksuale te pambrojtur, aq me te efektshme jane.

Ato jane te pershtatshme per t'u perdorur nga te gjitha femrat seksualisht aktive.